Time out = Time with

opvoeding20-03-2015 | 1205 x bekeken | 2 reacties

Zijn er alternatieven voor de naughty chair van Jo Frost?

Ja! Time Out = Time With.

De Time-Out methode waarbij een kind even apart wordt gezet zodat hij tot rust komt is geen goede oplossing. Een kind dat zich niet goed gedraagt, moet niet worden weggestuurd, zelfs niet eventjes. Maar hij moet natuurlijk wel ophouden en terecht gewezen worden: ‘Teun, niet slaan! Je kunt je zusje vertellen hoe boos je wordt als ze je iedere keer aan je mouw trekt terwijl jij aan het tekenen bent.’

 

Door Teun af te zonderen kan dit gedrag even ophouden, maar je gaat voorbij aan het onderliggende probleem. Wat Teun níet nodig heeft is een Time-Out.

Wat hij wél nodig heeft is een Time-With: persoonlijke aandacht van een zorgzame ouder. Een ouder die hem helpt om zijn gevoelens te verwerken en een betere manier probeert te vinden om ermee om te gaan.

De moeder kan bijvoorbeeld zeggen: ‘Het is niet makkelijk als je een zusje hebt dat steeds aan je zit te trekken om aandacht te krijgen. Vandaag werd je er zo kwaad door dat je haar sloeg. Teun, ik accepteer niet dat mijn kinderen elkaar slaan. We gaan een lijstje maken met dingen die je wel kunt doen als ze je lastig valt terwijl je aan het tekenen bent.’ Teun kan zijn lijstje met oplossingen overal ophangen en zelf bepalen wanneer hij er op kijkt. Hij wordt niet meer gezien als een slecht mens dat wordt weggestuurd, maar als een verantwoordelijk mens dat op veel manieren met zijn boosheid om kan gaan.
 

bron: How2talk2kids 

Reageren

Gino

24.03.2015
om 13:46

Toevallig heb ik dit twee weken geleden per ongeluk zelf ondervonden en het voelde ook een stuk beter. In eerste instantie gaf ik mijn dochter een time-out omdat ze me schopte, maar al heel snel schakelde ik instinctief in het vragen wat haar nu echt dwars zat en konden we het daar over hebben. Het was voor mij een eye-opener en dit stukje bevestigd het voor mij. Groet, Gino
Reageer

Barbara

24.03.2015
om 20:52

Dank je Gino voor het delen
Reageer