verbondenheid in het gezin 4 tips

opvoeding16-12-2014 | 1049 x bekeken

4 Tips voor verbondenheid in het gezin

 

Tip 1 Gebruik lichaamstaal
Gebruik lichaamstaal om een gevoel van welkom te geven. Wees bewust van je eigen lichaamstaal. Als je met rust iets zegt kot het veel prettiger over dan wanneer je zelf onrustig bent. Leg je hand op de schouder. Zak door je knieën om op dezelfde ooghoogte te luisteren naar je kind. Geef het een fijne massage. Dit draagt niet aleen bij aan een gevoel van welkom, maar ook aan geborgenheid en gezien worden.


Tip 2 Ieder z’n plek
Benadruk af en toe in woorden welke plek ieder gezinslid heeft: de eerst geborene, de tweede geborene of de ouderplek. Laat de kinderen in de ordening snoep uitdelen: de oudste deelt uit aan de jongeren kinderen, op leeftijd van jong naar oud (of andersom). Of laat de kinderen op leeftijd aan tafel zitten met de ouders ertegenover. Dan is weer even je eigen plek in het gezin voelbaar. Het ervaren van onderscheid tussen de plek van ouders en die van kinderen geeft veiligheid en rust voor de kinderen. 

Tip 3 Geef alleen aan wat je wèl wilt. 
Om kleinere gedoetjes tussen ouder en kind of tussen de kinderen op te lossen kun je alleen aangeven wat je wèl wilt. Omdat kinderen tot acht jaar geen negatieve reacties kunnen verwerken, is het goed om alleen te zeggen wat je wèl wilt. Het is een positieve reactie gericht op het gedrag van het kind. Zo vertel je wat je van het kind verwacht, en dat is waar het houvast aan heeft. Begin je zin met; ‘Ik wil graag dat.....’ Met ‘ik’ praat je vanuit wie jij bent, wat jij wilt. Dat geeft meer duidelijkheid dan wanneer je zegt ‘mama wil dat je..’ of ‘papa wil dat je..’. Met het woord ‘graag’ geef je ruimte en je toont respect voor een eigen keuze in de reactie van het kind.

Tip 4 Conflicten oplossen

Wanneer je in een conflict bent, kom je weleens uit op een ‘welles-nietes’ situatie. Ieder houdt zich bij zijn standpunt. Er wordt niet meer naar elkaar geluisterd. Er is niets opgelost. Dit kan een onprettig gevoel geven. Je kunt dan een beter gevoel krijgen door tegen elkaar te zeggen: ‘Sorry voor mijn aandeel.’ Het maakt duidelijk dat je allebei een aandeel hebt in de discussie waar je niet uitkomt. Het gaat voorbij aan dat iemand de schuld heeft. Het geeft ontspanning en een opening om erover te praten. 

Reageren