Ouders creëren zelf probleemjongeren

opvoeding30-04-2015 | 1317 x bekeken

De kinderen van nu belanden als twintigers massaal bij de psycholoog: 40% van de GGZ-klanten is jonger dan 25. Een opvoedprobleem, beweert hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen in het tv-programma Zembla. Hij vindt dat we onze kinderen teveel pamperen, waardoor ze niet leren omgaan met frustratie en tegenslag. 

 

Ouders willen beste vrienden zijn met hun kinderen. In plaats van strenge ouders, zijn ze

smekende ouders geworden, die bovendien hun kinderen op een voetstuk plaatsen. Grenzen stellen is er niet meer bij, aldus Derksen.

 

GOEDE RELATIE

Voorbeeld van zo’n ouder is de moeder van Lloyd (15), gisteren te zien in Zembla. Zij wil vooral een goede relatie hebben met haar zoon. ‘Ik zeg altijd: hij kan bij mij op tafel poepen en dan word ik nog niet boos.’ Grenzen stellen en straffen wil ze soms wel, maar ze weet niet goed hoe. ‘Ik kan zijn telefoon afpakken, maar daar heb ik vooral mezelf mee, want dan kan ik hem niet meer bereiken.’ Het gevolg: Loyd luistert niet en brengt vooral veel tijd door met gamen. Zijn schoolcarrière is van ondergeschikt belang.

 

PSYCHOLOOG 

Hoogleraar klinische psychologie Derksen vindt de manier waarop ouders zich opstellen een probleem. Hij noemt de kinderen van nu de achterbankgeneratie: op de achterbank worden ze naar school, zwemles of de sportclub gereden en ze worden tegen iedere frustratie beschermd. Volgens Derksen belanden deze jongeren op hun twintigste massaal bij de psycholoog. ‘Kinderen leren niet meer met tegenslagen om te gaan. Ze zijn niet voorbereid op de complexe wereld waar ze in terechtkomen, omdat ze teveel zijn geprezen en uit de wind zijn gehouden.’

 

OPVOEDPROBLEEM

Derksen zegt dat kinderen met probleemgedrag veel te snel een diagnose krijgen, terwijl er eigenlijk sprake is van een opvoedprobleem. Als voorbeeld noemt hij ADHD: ‘Dat drukke temperament is er, maar in de ontwikkeling dat het ADHD wordt, speelt de opvoeding een hele grote rol.’ De hoogleraar denkt dat medicatie vaak niet nodig is als ouders meer structuur aanbrengen, streng zijn en grenzen stellen. ‘Ouders moeten vooral heel consequent zijn.’

Kijk hier de uitzending van Zembla terug.

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: Zembla – Foto: Hollandse Hoogte

Reageren