Hoe ga je om met een pittige peuter?

opvoeding26-12-2015 | 1901 x bekeken

De peuterpuberteit is voor ouders vaak een pittige periode. We zijn dol op onze peuter, maar hij kan de boel flink op stelten zetten (de baas willen zijn, ‘zelluf doen’, driftbuien). Hoe ga je om met opstandig en dwars gedrag? 

 

Voldoende energie

Je peuter kan de veel energie en geduld van je vragen, zorg daarom dat jouw energieniveau op peil is. Uit je slof schieten werkt namelijk averechts en geeft niet het goede voorbeeld. Maar ja, zie nog maar eens kalm te blijven na de vierde driftbui in één ochtend, jij bent ook maar een mens van vlees en bloed. Gun jezelf daarom regelmatig een rustmoment.

 

3 tips voor een energieboost

 

1. Blijf dingen doen waar jij energie van krijgt. Met een vriendin afspreken, sporten of een cursus volgen. Bezuinig niet op die energieboosters.


2. Ben je toe aan een time-out? Leer je kinderen dat als jij een kop thee of koffie drinkt, je even niet gestoord wilt worden. Pas als je kop leeg is, pak je die puzzel uit de kast.


3. Hebben je kinderen een conflict over wie er aan de beurt is op de schommel, de Wii of de iPad? Een kookwekker of planbord voorkomt tweederde van alle conflicten.

 

VAT-methode

Krijg je voor jouw gevoel geen grip op je eigenwijze peuter? Probeer eens de VAT-methode als je met je peuter praat. Met de VAT-methode erken je de gevoelens van je kind. Je benadert je kind respectvol, je laat hem in zijn waarde. Tegelijkertijd onderhandel je niet met hem. De regie blijft bij jou.

Hoe werkt het?
VAT staat voor Volgen, Aanpassen en Toevoegen. Je volgt je kind in wat hij wil, vervolgens verplaats je je in zijn spel en dan voeg je toe wat jij wilt. Een concreet voorbeeld in 3 stappen:

1. Volgen: ‘Ik weet dat je graag op de schommel zit.’
2. Aanpassen: ‘Ik duw je nog 5 keer omhoog.’
3. Toevoegen: ‘En dan gaan we naar huis.’

 

Je zal zien dat je kind makkelijker met je meegaat als je begrip toont.

 

Bijten, slaan en krabben

Omdat je kind verbaal nog niet super sterk is, kan het zijn frustratie uiten door te bijten of te slaan. Pak die situaties aan door samen met je kind verbodsborden te maken. Als je kind voornamelijk bijt, knutsel dan een verboden-te-bijten-bord met een grote rode streep erdoor. Hang het bord goed zichtbaar in de woonkamer.  Op het moment dat je kind weer in een arm of ander ledemaat hapt, ben jij niet de boeman. De poster in de kamer zegt dat het niet mag. Misschien dat het kwartje dan valt.

 

bron: http://www.oudersvannu.nl

Reageren