Driftbuien

opvoeding03-10-2015 | 1630 x bekeken

De tijd van de driftbuien

 

Peuters staan er om bekend enorme driftbuien te kunnen hebben. We spreken wel van de peuterpuberteit. Op deze leeftijd ontdekken kinderen steeds meer dat ze een individu zijn, een persoon, met eigen behoeftes en wensen. Ze willen heel graag hun eigen wil doordrijven en ze proberen ook heel erg uit waar de grenzen liggen. Dit kan gepaard gaan met enorme driftbuien en een flinke hoeveelheid boosheid.

 

Deze driftbuien en het voortdurend op zoeken van de grenzen, wat bij sommige peuters enorme vormen aan kan nemen, kan heel veel vragen van de ouders. Soms is het beter om als ouder even afstand te nemen van het kind, wanneer het kind echt het bloed onder de nagels vandaan haalt. Door gewoon even weg te lopen of het kind even apart te zetten kan voorkomen worden dat de ouder onredelijk boos wordt. Dit leert het kind namelijk alleen maar dat zijn/ haar woede-aanval dus normaal is, omdat de ouder net zo boos lijkt te worden.

De beste manier om om te gaan met de boosheid van peuters is rustig blijven (wat makkelijker gezegd is dan gedaan), begrip tonen voor de boosheid van het kind, maar niet te zwichten voor de boosheid. Door consequent te blijven en niet toe te geven leert het kind ook dat een driftbui niet een manier is om je zin te krijgen.

 

Wel is het goed om peuters ook een beetje te laten experimenteren met hun eigen wil. De fase van het slecht luisteren en de eigen zin willen doen is ook een belangrijke stap in de ontwikkeling. Het is goed wanneer het kind leert, dat zij/hij ook een eigen mening mag hebben en dat zij/ hij ook 'nee' mag zeggen tegen dingen. Maar kinderen moeten alleen ook leren dat bepaalde dingen nog niet zo gaan als zij dat willen en dat zij ook rekening moeten houden met wat een ander wil.

Het is daarom goed zo nu en dan toe te geven op kleine dingen. Laat het kind een beetje experimenteren met de eigen wil door bij onbelangrijke dingen toe te geven. Op de punten waarbij u het belangrijk vind dat het kind gewoon luistert, houdt u gewoon voet bij stuk. Dit zal leiden tot boosheid, maar daar leert het kind ook van. Ook is het goed het kind zo af en toe een keuze te geven. Ze leren hier veel van en het maakt het soms makkelijker om een kind zover te krijgen dat hij/zij toch doet wat u wilt, terwijl het kind toch het gevoel heeft dat het gebeurt zoals het zelf gekozen heeft.

 

http://www.opvoedadvies.nl/boos.htm

Reageren