Het Uitstellen Van Genot Maakt Gelukkige Kinderen

interessante websites opvoeding24-02-2014 | 2633 x bekeken | 1 reactie

Het marshmallow-experiment

Als ouder doe je je kinderen een plezier ze te leren dat niet elke wens direct vervuld hoeft te worden. In 1972 bedacht Walter Mischel het ‘marshmallow-experiment’. Vierjarigen werden hierbij in een ruimte gezet met voor zich één marshmallow. Vervolgens werden hen twee keuzes voorgelegd: of het snoepje nu direct opeten, of een kwartiertje wachten en er twee krijgen. Een klein deel van de kleuters at de marshmallow direct op zodra de onderzoeksleider de kamer uit was.

Na een kwartier bleek uiteindelijk dat slechts eenderde was in staat geweest de verleiding te weerstaan.

Veertien jaar later zocht Walter Mischel de kinderen opnieuw op. Na onderzoek bleek dat de kinderen die erin geslaagd waren hun genot uit te stellen voor een groter doel, gelukkiger en socialer waren en hogere cijfers op school haalden. In 2011, toen de kinderen inmiddels veertigers waren, zocht Mischel ze voor een laatste maal op. Ook nu bleek dat de kinderen die in 1972 gewacht hadden met het eten van de marshmallow, als volwassenen succesvolle levens leidden, met fijne relaties en goede banen. De kinderen die toen wèl voor die ene marshmallow gingen, waren beduidend minder succesvol op financieel en sociaal gebied. Bij het maken van hersenscans ontdekte Mischel dat er een duidelijk verschil was tussen beide groepen, met name bij de gedeelten die betrokken zijn bij het maken van keuzes en verslavingen.

 

De pot met goud

Het kunnen uitstellen van genot kan te maken hebben met intelligentie. Wie het grotere geheel kan overzien en verleidingen kan weerstaan, bereikt meer in het leven. Wie als jong kind al begrijpt dat je soms iets op moet geven op korte termijn om op lange termijn een doel te bereiken, leidt als volwassene een gelukkiger leven.

Hoe kun je er nou voor zorgen dat jouw kind er eentje wordt die wacht op die tweede marshmallow? Dat is eigenlijk heel simpel. Iedere ouder kent het dreigement ‘als…dan’. Als je nu niet die rommel op gaat ruimen, dan mag je geen tv kijken. Een ‘als…dan’-dreigement heeft over het algemeen een negatieve lading. Wanneer je een ‘als…dan’ positief gaat benaderen, kun je je kind leren dat er na een vervelend werkje een beloning staat te wachten. Als je nu eerst even je kamer op gaat ruimen, dan gaan we daarna samen iets leuks doen. Een soort pot met goud aan het einde van de regenboog. Wil je kind heel graag iets hebben? Geef hem dan zakgeld en leer hem sparen. Misschien wil hij wel ‘klusjes’ in huis doen, in ruil voor een extra euro. Wanneer een kind leert dat hij zelf een inspanning moet leveren om te krijgen wat hij wil, heeft hij daar zijn hele leven profijt van!

 

© De Opvoedcentrale door Josine Stok, gevestigd te Sliedrecht
Contact: 06 17129119 | http://info@deopvoedcentrale.nl

Reageren

Jack

06.05.2021
om 14:28

https://www.trouw.nl/nieuws/marshmallows-kunnen-toch-niet-de-toekomst-voorspellen~b7cbe82d/ Hi Josine, ik kwam je blog tegen en graag bovenstaande ter info misschien als aanvulling. Jack
Reageer